fredag 11 februari 2011

Snöstorm...

Ingen rolig syn när man tittar ut genom fönstret...snöstorm, och jag som tänkte åka förbi bygget och hänga upp resterande gipsskivor på gästhuset i e.m/kväll. Tror nog det blir mest skottande för att ta sig fram.

En sak som iallafall jag undrade över var hur mycket väta en skiva utvändig gips tål...? Så jag googlade lite efter svar:
På Norgips hemsida hittade jag följande:

Fråga: Hur länge kan en utvändig gipsskiva sitta monterad innan fasaden monteras?
Svar: Monterade Utvändiga gipsskivor tål att exponeras för väder och vind under 3 månader.
Under gynnsamma förhållanden kan skivan sitta exponerad längre tid. I kraftigt slagregnsutsatta lägen bör kortare exponeringstid än tre månader väljas. En förutsättning är att vindskyddsskivorna har möjlighet att torka när det inte regnar.

Fråga: Kan man målningsbehandla en Utvändig gipsskiva?
Svar: Norgips Utvändig och Utvändig-X är inte avsedda för någon form av ytbehandling. Gipskärnan innehåller paraffinvax som är vattenavstötande samt att kartongen på Utvändig-X (röd) är vattenavvisande.

Fråga: Varför använda gippsskivor på yttervägg i stället för asfaboard eller vindpapp?
Svar: Norgips Utvändig-X har flera egenskaper utöver vindskyddet (jfr med asfaboard och vindpapp). Skivan bidrar till väggen vindavstyvning (skivverkan) och den minskar det totala fuktinnehållet i konstruktionen. Skivan är enkel att hantera, bearbeta och montera samt att den är formstabil även under fuktiga väderleksförhållanden.

Fråga: Vad är utegipsskivorna impregnerade med?
Svar: Norgips Utvändig och Utvändig-X är impregnerade med ett paraffinvax i gipskärnan. Utvändig-X har dessutom en impregnerad utvändig kartong som bl a är vattenavvisande vilket ger ett lägre fuktinnehåll i konstruktionen.

...det lät ju betryggande. Nu gäller det bara att få allt på plats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar