lördag 27 april 2013

Fermacellskivor monteras...


 Idag har vi kommit fram till monteringen av de speciella våtrumsskivorna, i mitt fall är de av fabrikat Fermacell. 13 mm tjocka, men väger 2-3 ggr så mycket som en vanlig gipsskiva. Och är dessutom stenhård att jobba i. Både borrar och sågar slits mer än vanligt. Förutom det, så dammar de även något grymt när man sågar i dom. Rekommenderar dammsugare kopplat till sågen.

Dessa skall först och främst monteras i zon1, men jag skruvar dit dom längs båda väggarna som ansluter den våta zonen. På bastuväggen och toaletten blir det vanligt gips, som kommer att kläs med våtrumsfolie.

torsdag 25 april 2013

Mer jobb i badrummet...

 Passar på att gömma in några kraftiga reglar i väggen, som jag senare kan fästa handfat/kommod samt badrumskåpet i. Har inte bestämt modeller riktigt ännu, så jag gör dom lite extra breda.
I badrumstaket så har det även blivit dags att börja montera gipset. Alla rör för vatten och spottar är på plats.

söndag 21 april 2013

Förberedelser inför målning...

Spacklat första omgången. Ganska slitsamt med taket, och jag antar att det blir ännu roligare när detta skall slipas...  :P

lördag 20 april 2013

Inbyggnad...


Reglar för lådan på plats, och har även fixat en övergång ifrån det oranga 110 mm röret till ett lite mer diskret 75 mm rör. När väl gipset monterats, så såg det helt okej ut...även om jag helst hade varit utan denna lösning. Är ju ändå längst in i toaletten, brevid toalettstolen, så den är ju knappast i vägen.

fredag 19 april 2013

Avloppets avluftning...


Avloppet behöver ju luftas, så det inte blir vakum när man t.ex spolar i toaletten. Tyvärr hamnade inte detta rör inne i väggen, som ju hade varit en snyggare lösning. Får skylla på att jag inte rikigt tänkte mig för när jag drog rören vid grundarbetet.
Så nu dyker den upp längst inne i hörnet i toaletten, med tillhörande lufthål ovanför. Det betyder att jag får bygga en liten "låda" som täcker detta plaströr, som senare kan kaklas in, när det väl är dags.

onsdag 17 april 2013

Vattenledningar monteras...

Har även parallellt börjat dra fram vattenledningar i badrummet. Visste inte riktigt vad som blev bäst, men valde tillslut att dra dom i taket, där det var minst risk för att de skulle skadas, av att man t.ex skruvar fast något i väggen eller liknande.
Materialvalet föll på LK's produkter, då jag hittade dom till ett relativt bra pris. 16/25 Rör i rör med väggbockstöd och färdiga väggskenor att fästa i. Enkelt att montera och de sitter fast bra.
Fördelarskåp UNI 350, där fördelarna UNI-3 G15 ännu inte kopplats in. Måste be en "riktigt" röris om hjälp med detta. Har gjort en del VVS monteringar tidigare och tycker alltid att man har fel prylar, då det verkar finnas obegränsat med olika dimmensioner och kopplingar =).

El och vattenkopplingar hamnar inne i den lilla "torra" toaletten.

söndag 14 april 2013

Nygipsat...





Så här ser det ut när de flesta gipsskivor kommit på plats. Dags att leta fram hinken med spackel. Har förresten hört att det numera skall vara pappersremsa i skarvarna. Hade för mig att man hade glasfiber tidigare...vet inte om det gör så stor skillnad. Men går på målarens linje.

I taket blir det till att limma en glasfiberväv, som armering. Eftersom det är en stor yta med gips på trästomme, så minimerar man risken till sprickor. Och det kan det ju vara värt.  Håller på att leta efter lämplig produkt att montera.

lördag 6 april 2013

Våren är här...

 
 
Våren är här, och det har blivit dags att montera upp mer gips i gästhuset. Att skruva upp skivorna på väggen går ganska bra att göra själv, även om de i vissa fall är lite otympliga att hantera. MEN, när det kommer till att skruv upp dom i taket, som dessutom lutar, så blev det genast lite mer pyssel, då man gör detta själv. Dels skall man hålla i och dels skall man anpassa läget och sen gäller det ju att skruva fast utan att den trillar ner.Man skulle kunna ha haft en ställning som håller upp gipset, men då takhöjden varierar från 2,40 - 4 meter, så valde jag att köra utan detta. Kom fram till att man kunde skruva upp en regel längs väggen som gipset tillfälligt kunde vila på medans man skruvade upp...gav en extra hand.

tisdag 2 april 2013

GDS - användbara YouTube klipp...

Eftersom jag gjort det mesta själv (med gästhuset) och ju inte till vardags arbetar som hantverkare så är ett flertal moment och tillvägagångssätt nya för mig. Dock tror jag mig ha så mycket kunskap att jag klarar av det mesta, men ibland måste man söka lite råd och tips från folk som har mer fakta/kunskap - och då är ju webben en utmärkt källa =).

Här har jag samlat på mig några YouTube klipp som varit till nytta för mig vid byggandet...kanske kan de även var använbart för andra. Så här kommer en liten sammanställning. Kolla under etiketten GDS - YouTube för att se alla inlägg av denna typ.

Just nu håller jag ju på med våtrumsdelen, så jag har sökt en del om hur man gör detta på rätt sätt. Däribland användandet av Fermacell våtrumsskivor som jag fått levererat för de våta zonerna. Var mest fundersam på ifall man fogade dessa på något speciellt sätt...?

Bra film som visar hur man gör en våtrumsvägg enligt "säker vatten". Dessa regler verkar ju ha en tendens att förändras årligen =)

Ett exempel på hur man kan bygga fall mot golvbrunnen i badrummet.

En film med flera bra saker (rörande VVS) att tänka på vid anlägning i våtrum. Allt ifrån placering av brunn, dragning av rör m.m

Fortsättning på bygghemma.se serie om VVS arbete. Här lär vi oss mer om hur man ansluter blandare med mera i de PEX rör som vi dragit tidigare.

Några tips vid läggning av värmegolv, i detta fall T2-Blå - som nog är den produkt som jag också tänkt mig. Bland annat lärde jag mig att det krävdes ett extra VP rör för givaren som tydligen inte kunde dras i samma som ledaren.

Vi börjar så, så kommer det fler "bra-att-ha-klipp" inom kort...