fredag 26 augusti 2011

Ingen brådska...

Ja, det går inte undan när man flyttar telefon/bredband. Nu fungerar iallafall telefonen, men jag fick precis ett meddelande om att bredbandet inte blir flyttat förränn den 6 Sep. Då har jag väntat 3½ månader...inte så imponerande Telia !

torsdag 18 augusti 2011

Saknar tuuut'et...

Teleteknikern som var förbi igår, och drog in kabeln till huset, trodde ju att Telia borde ha hunnit ansluta "abonnemangen" tills idag...men det är fortfarande knäpptyst i luren när man försöker ringa.
:-(

Borde kanske ringa Telia imorrn för att se hur vi kommer vidare.

Bergslagspanel...

Som jag skrev tidigare här under sommaren, så fick jag ju slut på panel till gästhuset. Kan inte påstå att jag slösat direkt, för jag har knappt nå't spill alls...det var helt enkelt för lite i den hög som blev kvar till mig efter att det stora huset var klart.

Så jag behövde beställa mer med andra ord. Och går man in på Karl Hedins hemsida så ser man att de och deras underleverantörer håller till i bergslagen med omnejd...plus vissa större orter runt omkring. Stockholm fanns inte med bland dom...så det blev till att kontakta nå'n stor brädgård och be om hjälp. Sagt och gjort, Fredells fick bli min kontaktväg mot Karl Hedins. Åker dit och ber att få beställa den dubbelfasade vita panelen som jag behövde...och efter någon dag återkom de med information om att det gick att ta hem, jag behövde bara komma in och förskottsbetala innan ordern kunde läggas.

Igår var jag åter hos Fredells för att göra upp det ekonomiska, och därefter skulle beställningen gå iväg...med leverans ungefär två veckor senare. =)

Någon timme senare ringer de tillbaks och säger att det nog inte behövs någon beställning, för säljaren på Karl Hedins hade varit vänlig och sagt att det redan fanns på en brädgård i Tyresö. Dvs på hemmaplan...och utan väntetid. Kanon !!  Jag tar kärran förbi Byggma och mycket riktigt...de har en massa sorter av bergslagspanelen, olika mått och olika färger. (Synd att det inte framgick på hemsidan)

Suverränt..nu slipper jag vänta och det var till och med billigare löpmeterpris på den lokala brädgården. Nu skall jag nog kunna bli klar med de sista panelbitarna under helgen.

onsdag 17 augusti 2011

Fasad ljus...

Kvällarna blir allt mörkare här ute i skogen...så jag passar på att skruva upp fasadbelysningen som legat i en låda sedan våren. Det var ju egentligen nå't som El-doktorn borde gjort innan de packade ihop...


Nu sitter dom där och sprider ett behaglig ljus när augustimörket lägger sig runt stugan.
Har bara inte blivit riktigt klok på hur allt är kopplat via timers, skymningsrelän och flerpoliga brytare. Måste se om elkillarna lämnade några instruktioner efter sig...så man lär sig hur allt skall styras.

Nöjd med valet av "rör". Det som återstår är ju att skaffa takfotsbelysningen...men den har vi inte hittat i butik ännu.

Den som väntar på nå't gott...

...väntar oftast förgäves.

Så känns det iallafall med vår telefon/bredbands installation. I slutet av Maj begärde jag en flytt av vårat abonnemang ifrån den gamla adressen till det nya huset. En smal sak kan tyckas. Men eftersom vi tidigare haft en luftledning till sommarhuset (som vi rev), så krävdes det nu lite mer jobb när en tekniker skall dra en ny markkabel. Tyvärr är det ju även så att när det gamla kopplades ut, så måste man "installera" ett nytt abonnemang, även om kabel hänger i stolpen där vi lämande den, när sommarhuset revs. Detta kalas kostar ca 10.000 kr !!!  Wow, inget skam där inte. Sagt och gjort, vi skrapar ihop ytterligare en slant och beställer detta...och det var som sagt i Maj. Enligt avtalet som vi skickade in så skulle det ta ca 4-6 veckor.

När det nu gått ca 2½ månad så kommer dom förbi för att installera kabeln. Inge vidare service Telia/Eltel.

Tyvärr stöter vi sedan på lite problem när vi skall använda draglinan i det rör som Rolle & Co grävt ner till vägen där telestolpen står. Tvärnit...snöret går inte att rubba en millimeter. Teleteknikern och jag felsöker och gräver fram nya rör och efter en timme lyckas vi få fram en kabel till huset. Det visade sig att det rör som förberets vid vägen inte var rätt rör...det mynnade inte ut någonstanns där vi kunde hitta den...men det löste sig.

Så har vi tur så kommer ett svagt tuuuuut att höras i luren imorgon när väl Telia gjort sitt, efter att monteringen är klar. Väntar med spänning. =P

onsdag 10 augusti 2011

Mer ostadigt väder...

Morgonen ser underbar ut...mer eller minder blå himmel, men efter att ha hört väderprognoserna så vågar jag inte riktigt chansa på att fortsätta med taket...så det får bli en dag till med isolering av huset.


Allt rullar på bra...hinner med det mesta av 120 millimeters isoleringen. Dock visar det sig att en av förpackningarna skadats och tagit in fukt (när de låg ute tidigare). Så den slänger jag...

Lagom till lunchtid så är ovädret här...vet inte om hällregn är tillräckligt kraftigt ord för att beskriva hur det regnar, skyn fullkomligt öppnar sig...samtidigt som åskan parkerar precis ovanför...strömmen blinkar och ljudet ifrån min byggradio är helt omöjlig att höra. Så förblir det under den kommande timmen... =)

MEN, imorrn sägs det blir bra väder igen...håller tummarna och räknar med att kunna lägga ut mer plåt då...

tisdag 9 augusti 2011

Jisses, va're regnar...

Mycket kondens i luften idag...inte en dag man klättrar på taket och glider nerför hala plåttak...så det får bli lite annat. Och vad är väl roligare än att sätta tänderna i lite lösull...mumma.
Rotar fram isoleringen som legat i stora högar inne i gästhuset, och ser vad jag fått..en massa olika modeller är det visst...45 mm, 70 mm, 200 mm, och så tillslut 120 mm...den verkar bra...matchar mitt reglerverk perfekt.

Till ljudet att smattrande störtskurar så monterar jag upp längd för längd...ganska smidigt faktiskt...dock dammar det en hel del...borde nog haft en mask på mig...

När allt väl hänger där så är det dags att packa in allt i blå byggplast. Skönt, det minimerar ju samtidigt dammet i rummet.

Utanpå detta lager kommer vi senare att lägga ytterligare 45 mm under gipset...men det får bli en annan dag..för tills dess så skall ju en massa rör monteras in i väggarna.

måndag 8 augusti 2011

Höghöjdsarbete...

Underbar utsikt !

Då vädrets makter åter är med oss, så gäller det ju att passa på. Idag är det dags att ta tag i taket, och till att börja med så måste jag ju få till anslutningen mellan de två olika taknivåerna. Först saknas det fortfarande en liten bit utvändig gips...så det blir till att gräva upp den högen igen och måtta in en passbit.

När det väl är gjort så letar jag fram de plåtar som beställts tillsammans med matchande reglar som kan bära upp panelen. Tätar även extra med gummimatta. Om ni undrar varför jag "glömde" en meter till vänster, så är det bara så att det skall vara liggande panel där...


Medans jag kryper runt på taket så tittar Bernt förbi, och eftersom han är sugen på att hugga i lite, så tar vi tillfället i akt och börjar med takplåtarna...här behövs verkligen all hjälp man kan få...dels är de otympligt stora, de väger också lite grann...plus att man skall få upp dom flera meter i luften...då jag ju saknar byggställning till detta nöjesprojekt. :-P



lördag 6 augusti 2011

En heldag med målning...

Idag har vi fått lite extra hjälp med att grundmåla de återstående delarna av huset som inte fått grundfärg ännu. Det har varit några varma dagar den senaste tiden, och vi har prioriterat sol och bad framför att svettas i lä av fasaden med en stor färgpensel i handen.

Även om vi nu är flera idag så tar det ändå ganska mycket tid...fönster skall maskas och stegar skall flyttas för att nå upp...och sen har vi guldjobbet att ligga på taket och måla de utstickande delarna... =)